En dat investeren gebeurt tot nu toe beperkt. “Wat Nederland hierin investeert, vergeleken met bijvoorbeeld Frankrijk, is echt om te gieren”, zegt Lotte de Bruijn van brancheorganisatie NLdigital, waar overigens ook Amerikaanse techgiganten lid van zijn.

En intussen kiezen Nederlandse overheden, waaronder dus ook het parlement, voor Microsoft in plaats van Nederlandse of Europese partijen. “De overheid heeft veel geld te besteden aan ICT, en zou dat ook kunnen gebruiken om Europese bedrijven te helpen”, zegt Okano-Heijmans.

  • Shelena@feddit.nl
    link
    fedilink
    Nederlands
    arrow-up
    13
    ·
    4 months ago

    Helemaal mee eens. Sowieso gaat Nederland echt bizar slecht om met het inkopen van ICT. Ze gaan altijd voor de bekende partijen (bijv Capgemini, Microsoft) of de goedkoopste, wat vaker vaak duurkoop blijkt te zijn. Er moet gewoon een duidelijke strategie zijn om afhankelijkheid van de grote ICT-giganten te voorkomen en te investeren in bedrijven die hoge kwaliteit leveren en werken volgens de beste ethische richtlijnen.

    Probleem is ook denk ik dat de Nederlandse overheid erg bang is om ‘fouten’ te maken. Ze zijn bang om op hun vingers getikt te worden als ze te duur inkopen bijvoorbeeld en stellen daardoor te weinig kwaliteitseisen. Bovendien zijn ze nogal snel onder de indruk van deze grote bedrijven en laten ze zich makkelijk imponeren door hen. Ze missen ook gewoon de benodigde kennis vaak.

      • Omgarm@lemmy.world
        link
        fedilink
        Nederlands
        arrow-up
        5
        ·
        4 months ago

        Ook binnen het ambtenarenorgaan zijn hier klachten over. Maar ik denk dat de meeste Nederlanders de overheid niet meer geld uit willen zien geven gezien de laatste verkiezingsuitslag.