Rubriigist “anarhist annab aru”

Hiljuti sai ette võetud üks strateegiline hagi, eesmärgiga et kohus:

  • tuvastaks ABIS põhimääruse ja ITD andmekogu põhimääruse teatud punktide (mis sätestavad andmete, muuseas nüüd kohustuslikult kogutavate sõrmejälgede, hoiu aastakümneteks) vastuolu EL parlamendi ja nõukogu määrusega “(EL) 2019/1157” (mis sätestab andmete kustutamise koheselt, igal juhul hiljemalt 90 päeva jooksul)

  • tuvastaks ITDS-i vastuolu põhiseadusega (kuna see volitab valitsusele otsused, mida Riigikogu on suuteline reguleerima ja on ka reguleerinud)

Kahjuks tagastas kohus kaebuse, selgitades, et pole võimalust asja enne käsitlema asuda, kui kaebaja õigusi rikutud on. Kuna kaebaja oli ettenägelik ja uuendas oma ID-kaardi ilma sõrmejälgi esitamata viieks aastaks aastal 2021, tekib kaebuse esitamiseks võimalus alles aastal 2026.

Senikaua - kui ei leidu teist kaebajat, kes oleks pidanud riigile äsja sõrmejäljed loovutama, ning kelle andmed PPA oleks euromääruse järgse kustutamise asemel Eesti määruste järgi andmebaasi lükanud - ei saa midagi ette võtta.

Kodanik ei sa kohtusse pöörduda õigusaktide vastu, ainult haldusaktide või haldustoimingute vastu. Meie õiguskord on kurvastuseks natuke tobe, aga see pole uudis.

Anonüümne anarhist plaanib vahepealsed 3 aastat aega veeta molutades. Molutamise vahelt kirjutab ta ühe korra veel õiguskantslerile ja ühe korra EL andmekaitse volinikule.

Kui keegi soovib anarhistilt kaebuse blanketti (ca. 8 lk), et ise võidelda - küsige ja saab. Eesmärk pole ise see olla, kes lolluse ära lõpetab, vaid et lollus lõppeks.