Ljudi, šta vi mislite o ovome? Meni je samo jasno da mi ništa nije jasno. Ovo se završilo kao da je u pitanju serija koja nije imala budžet za sledeću sezonu.

  • Nerandza@lemmy.world
    link
    fedilink
    arrow-up
    2
    ·
    1 year ago

    Шпанска серија буквално. Ја и даље желим да верујем да је јучерашњи дан био само урнебесно смешан сан, пошто је оно немогуће да се деси у нормалној држави.

    • JackOfAllTraits@lemmy.worldOP
      link
      fedilink
      arrow-up
      3
      ·
      1 year ago

      Uf, teško objasniti, ali evo pokušaja.

      Rusija već deceniju koristi paravojnu formaciju (zvanično privatnu vojnu kompaniju) po imenu Wagner. Wagner je svojevrsno efektvian, značajno nadmašujući sposobnosti drugih elemenata Ruskih snaga u Ukrajni i drugim mestima. Wagner je vodio Prigožin, i kao vođa sve popularnije grupe, mogao je javno da kritikuje ministarstvo odbrane i generalštab, a ponajviše ministra odbrane Šojgua (valjda se tako piše na Srpskom).

      Meseci medijskih prozivki su (ako je verovati Prigozinu) prerasle u raketni napad od strane Ruske Avijacije na kamp Wagnera. Iste noći, Wagner (25 000 vojnika) iz Ukrajine krene u Rusiju, i Prigožin najavljuje da idu na Moskvu da smene ministra odbrane i načelnika generalštaba(tj puč). Putin staje na stranu svog ministra ali džaba, bez praktično ikakvog otpora, Wagner zauzima Rostov, ogromni ruski grad i glavni štab za upravljanje ratom u Ukeajini i odstle kreće na Moskvu.

      U mosmvi nastaje opasna panika. Grad se pretvara u tvrđavu, postavljaju se blokade, i Putinov avion naoušta Moskvu i ide ka St Petersburgu. Da stvar bude grđa, avioni i helikopteri Rusle Avijacije padaju samo tako, oboreni od strane Wagnera, i Wagner niko ne može ili neće da zaustavi. Sve je izgledalo kao da će Prigožin zauzeti Moskvu bez nekakvog otpora i smaknuti Putina.

      Kad ono međutim, juče u 18h, nako dans drame i na manje od 200 km od Moskve, Prigožin, preko Lukašenka (diktatora Belorusije) sklapa nekakav (niko ne zna kakav) dogovor. Odjedamout sve optužbe peotiv Prigožina su spuštene, a on odkazi u Belorusiju.

      I sad ti meni objasni 😄

      • adriator@lemmy.world
        link
        fedilink
        arrow-up
        2
        ·
        1 year ago

        Ovo je odličan tldr za celu situaciju.

        Nema svrhe predviđati i nagađati šta bi moglo da se desi u budućnosti, svakako ne znamo kakav dogovor je postignut. Međutim, neko moje lično mišljenje je, čak i ako je sve ovo bilo inscenirano (u šta sumnjam), da se Rusiji crno piše i da postoji velika mogućnost da oni izgube rat u Ukrajini.

        Iz svega ovoga se može jedino zaključiti da se Putin itekako boji i za svoj položaj i za svoj život.