Rent slöseri med energi.

Trådlös laddning slösar riktigt mycket energi vid överföringen, jämfört med en fysisk kabel.

Visst handlar det om att kunna ladda under färd, men det är ett relativt litet problem i sammanhanget, då skulle jag hellre se bilar med kortade räckvidd men där det finns batteribytesstationer som typ bensinmackar, man kör in, en robot monterar ur batteriet, och monterar in ett nytt fullladdat, processen tar inte längre än att tanka.

När batteriet sedan är bytt laddas det långsamt och skonsamt upp på macken i ett brandskyddat rum, testas och görs redo för nästa kund.

  • snaggen@programming.dev
    link
    fedilink
    arrow-up
    1
    ·
    5 months ago

    Men någon måste stå för kostnaden när flaskan måste bytas. Nu kostar en flaska inte så mycket och håller länge, så avskrivningskostnaden per år blir rätt liten. Således kan de som tillhandahåller gasen lägga det på gas priset så att du som kund inte märker det. Ett Tesla batteri kostar ca 100000, det blir svårt att dölja i laddningspriset, så då blir det mycket billigare att bara ladda hemma. Men för att detta ska fungera måste någon stå för kostnaden att byta batteri när det är slut. Så, varför skulle laddstationer ta den risken, när de inte är garanterade kostnads täckning. Och om jag ska stå för kostnaden vill jag inte riskera byta in ett fräsht batteri och få Svarte Petter.