Som ni kanske märkt så har Lemmy en märkbart aktiv grupp kommunister; huvudsakligen via @hexbear.net och @lemmmygrad.ml Det är i sig inte konstigt med tanke på att Lemmys grundare är kommunister.

Men man kan utan besvär hävda att deras inverkan är minst sagt problematisk då de bla.:

  • uppmuntrar till våld/avrättning av ideologifiender
  • försvarar Rysska krigsbrott i Ukraina
  • ser NATO/väst som fienden
  • sprider propaganda för kommunistregimers räkning (Kina/Nordkorea)
  • generell trollning

Av skäl relaterade till ovan nämnda så har flera nätverk i fediversumet defedererat (kopplat ifrån) flöden från dessa två nätverk, bla. det kanadensiska nätverket @ca och det största lbtq+ nätverket på lemmy @blåhaj

Jag är intresserad att höra vad det finns för olika åsikter på sweden@lemmy.world?

edit: lemmy.world, som denna instans är hostad på har defedererat från @hexbear.net

lemmy.ee håller på att diskutera för tillfället om man ska defederera

  • magic_lobster_party@kbin.social
    cake
    link
    fedilink
    arrow-up
    9
    ·
    11 months ago

    Gillar inte att nätverket redan blir så tydligt fragmenterat. Risken blir att man skapar bubblor av ekokammare. Nätverket skadas bara av det. Försvårar för folk att komma in i nätverket. Det kanske är oundvikligt, men det kommer knappast bli bättre över tid.

    Ideellt sett tycker jag att alla ideologier ska vara välkomna - även de mest idiotiska. Det ska vara en öppen plattform med minimal politisk styrning.

    Men världen är inte så ideell. Instanser drivs av politiskt motiverade individer. Vissa åsikter är svåra att ställa sig bakom, så jag kan förstå varför instanser vill blocka andra instanser.

    • Murvel@lemm.eeOP
      link
      fedilink
      arrow-up
      1
      ·
      11 months ago

      Ja att det bildas åsiktskammare är en risk. Kanske med tanke på hur det federala nätverket är strukturerat den risken reduceras ändå.

      Jag tror att den här typen av nätverk är ett seriös hinder för Lemmys tillväxt, de flesta som möts av kommunistisk propaganda bara ryggar tillbaka tor jag.

  • anamethatisnt@lemmy.world
    link
    fedilink
    arrow-up
    6
    ·
    11 months ago

    Jag gick tidigt in och prenumererade på en uppsjö av intressanta communities och ändrade min standard till Subscribed/New.
    Nu kollar jag Top 12 hours och Top 6 hours relativt ofta också, eftersom flödet vuxit till sig.
    Har också skapat en lemm.ee användare där jag har exakt samma communities följda samt en del från beehaw.org.

    Med andra ord så ser jag varken @hexbear.net eller @lemmygrad.ml i mina flöden. Jag överlåter åt instansägare/admin att välja hur de vill federera. Skulle de ändra runt på ett sådant sätt att jag påverkas negativt av det så är det lätt att byta instans eller skapa mig en egen.
    Om inget ändrats så duger 1vCPU (15% usage)/1GB RAM (600MB usage)/25GB Disk (behöver rensa loggar emellanåt) om man inte tillåter andra att registrera sig på ens egen instans.

  • sarjalim@lemm.ee
    link
    fedilink
    arrow-up
    6
    ·
    edit-2
    11 months ago

    Håller med skaparen av lemm.ee (min heminstans) om att defederering på instansnivå helst inte är önskvärt utom i sista hand eftersom det skapar åsiktsbubblor. Jag kollar aldrig något annat flöde än mina egna subscribed communities, så har inte sett något alls från Hexbear eller Lemmygrad ändå förutom när jag själv har gått in och kikat pga nyfiken. (Så ja, jag bor ändå i en bubbla…)

    Snart kommer man ju tydligen också kunna defederera från/blocka en Lemmyinstans direkt med sin användare som jag fattar det, och då finns det betydligt mindre värde i att ens heminstans ska ta beslutet om vad som ska vara federerat eller inte tycker jag.

    Med det sagt så håller jag med om generella kritiken gällande Hexbear och Lemmygrad i många communities där. De är ofta märkligt, aggressivt propagandistiska och defensiva när det gäller Kina, Ryssland och Sovjet, och anti-Ukraina. Nu tycker jag kanske inte att väst och Nato och USA och västmedia alltid är helgon som sitter på Sanningen™, men Hexbear/Lemmygrad är som att titta på sin konspirationsteoretiska högerextremistiska farbrors Facebookflöde (eller r/conservative på Reddit) fast i uppochnervända världen. Då är jag politiskt vänster, men jag har väldigt svårt att hålla med om takes i trådarna där.

  • vahirua@lemmy.world
    cake
    link
    fedilink
    arrow-up
    6
    ·
    11 months ago

    Håller med om problem med ev. små defedererade öar som lever egna liv. Tror inte det är något problem med att grundarna av Lemmy skulle vara kommunister. De måste ju ha någon form av politisk inställning (officiellt uttryckt eller inte) Problemet är väl som med alla digitala plattformar att “the long tail” kan få för mycket plats. Men det är ju inget specifikt för lemmy

  • zpiritual@lemmy.ca
    link
    fedilink
    arrow-up
    3
    ·
    11 months ago

    Nu har jag mest hängt på world och numera ca men märkte av dom mest precis i början av juni, då var de överallt och firade att revolutionen var kommen. Hur de fick ihop redditflykt och kommunistisk revolution vetifan. Det sista jag såg av dom var det någon som grät att lemmy nu var så liberalt och kinafientligt.

    Har ärligt talat inte sett något från hexbear och lemmygrad på länge nu. Hur märks de?

    • Murvel@lemm.eeOP
      link
      fedilink
      arrow-up
      2
      ·
      11 months ago

      Jag använder Sync for Lemmy. Appen har en framsida för lemmy kan man säga där den strömmar från i stort sätt alla lemmyinstanser i fediversumet. Tänk som r/all för reddit.

      De är otroligt aktiva på Lemmy och det märks tydligt. De flesta av deras trådar har 100+ kommenterarer och de shitpostar som ingen annan instans jag vet.

      • zpiritual@lemmy.ca
        link
        fedilink
        arrow-up
        1
        ·
        11 months ago

        Kör också sync. Appen har ingen ‘framsida’ så som du menar utöver den som är inbyggd i lemmy/kbins mjukvara som instanserna kör på, notera subskribed/local/all-växeln längst upp på framsidan av hemsidan (går ändra permanent i inställningar).

        Skrollade lite i .ml-flödet och där såg jag faktiskt en offerkoftande hexbear tråd där de var ledsna i ögat över att bli kallade tankies så det beror väl på instans antar jag. .world och .ca federar ju inte med dom så då ser man inget.

    • Cavemanfreak@lemm.ee
      link
      fedilink
      arrow-up
      2
      ·
      11 months ago

      Ser särskilt folk från hexbear rätt ofta i politiska trådar, särskilt sådana som handlar om Ryssland eller Kina. Dessutom så kommer de aldrig själva till sådana trådar, det känns som att de mer eller mindre brigade:ar en massa.

      I “vanliga” trådar märker jag dem mest för att de flesta av dem gillar att spamma en jävla massa bilder i sina kommentarer.

      Sen ser jag hexbear-användare som betydligt värre än lemmygradare. Lemmygradare finns ändå en hel del som verkar vara normalt funtade individer, men från hexbear vet jag inte om jag stött på en enda.

  • no banana @lemmy.world
    link
    fedilink
    arrow-up
    1
    ·
    edit-2
    11 months ago

    När jag ser dem så tänker jag alltsomoftast “Jaha, de där tjommarna är i farten igen”, och går sedan vidare. Ibland kommer det upp en skojig mejmej. Jag håller med om att det finns helt orimliga åsikter i de kretsarna, men i slutändan kommer de människorna sitta vid bordet och diskutera dem även om vi går därifrån. Det bästa är att försöka förstå varandra.

    Kanske finns det ämnen där den rimliga majoriteten och den orimliga minoriteten tycker lika.

  • Prizephitah@feddit.nu
    link
    fedilink
    arrow-up
    1
    ·
    11 months ago

    Jag kollar främst All-flödet och kan ärligt säga att jag inte sett mycket alls av kommunismen. Är All olika för alla? Sorterar du på Hot?

    • Shjosan@sockermunk.se
      link
      fedilink
      arrow-up
      4
      ·
      11 months ago

      All kommer från vilka communitys användare på instasen prenumerera på. Så All-flödet blir alltså oilka beroende på vilken instans man hänger på.

      • Prizephitah@feddit.nu
        link
        fedilink
        arrow-up
        1
        ·
        11 months ago

        lemm.ee som op hör till har helt enkelt mer folk som hänger på kommunistiska communities än vad folk gör på feddit.nu som jag hör till. Logiskt!

        Enklaste lösningen då är väl att migrera till en instans som passar en bättre.

        • Murvel@lemm.eeOP
          link
          fedilink
          arrow-up
          2
          ·
          11 months ago

          Jag tror det också. Men jag visste såklart inte att lemmy.ee var en instans som serverade kommunistisk propaganda när jag registrerade kontot.

          Jag tror det är sånt som kommer göra det svårt för lemmy att växa i framtiden

          • Shjosan@sockermunk.se
            link
            fedilink
            arrow-up
            3
            ·
            edit-2
            11 months ago

            Nu är det väl inte så att det är Lemmy.ee som är serverar “kommunistisk propaganda”, utan det är användarena på Lemmy.ee instansen som prenumerrara på innehåll från t.ex. Hexbear / Lemmygrad, som sen hamnar på lemmy.ee’s “All”. Kollar man på “Local” istället får du bara innehåll från lemmy.ee, och då ser det “finare” ut.

            Såg också att admins på Lemmy.ee skrivit ett långt inlägg om just detta och Hexbear. Kanske kan var interssant så länk till den har du här: https://lemm.ee/post/4543536

            Edit: Såg efter att du redan sätt posten från Lemmy.ee admin, men den får vara kvar :)

          • Prizephitah@feddit.nu
            link
            fedilink
            arrow-up
            2
            ·
            11 months ago

            Jag kan lätt erkänna att jag gick in i det här utan större koll på hur federeringen funkar i detalj och lär mig nya saker varje dag.

            Det skulle nog hjälpa att lägga in en guide på join-lemmy.org om hur man bäst väljer instans. T.ex. brorsa instansens All-flöde 💡

  • Dazub@lemmy.world
    link
    fedilink
    arrow-up
    2
    arrow-down
    10
    ·
    11 months ago

    Vad är problemet? Nato är krigsförbrytare. Såg du varför de gjorde mot Libyen?