Rent slöseri med energi.

Trådlös laddning slösar riktigt mycket energi vid överföringen, jämfört med en fysisk kabel.

Visst handlar det om att kunna ladda under färd, men det är ett relativt litet problem i sammanhanget, då skulle jag hellre se bilar med kortade räckvidd men där det finns batteribytesstationer som typ bensinmackar, man kör in, en robot monterar ur batteriet, och monterar in ett nytt fullladdat, processen tar inte längre än att tanka.

När batteriet sedan är bytt laddas det långsamt och skonsamt upp på macken i ett brandskyddat rum, testas och görs redo för nästa kund.

  • GissaMittJobb@lemmy.ml
    link
    fedilink
    arrow-up
    8
    arrow-down
    2
    ·
    5 months ago

    Håller med om att laddning under färd är sämre ur ett energieffektivtsperspektiv, men samtidigt är bilar som transportmedel väldigt ineffektiva när det kommer till energi - fokus bör vara på att göra de mest energieffektiva lösningarna de bästa valen i majoriteten av fallen.

    Därmed bör investering ske i tåg, lokal kollektivtrafik och cykelinfrastruktur.

    • stoy@lemmy.zipOP
      link
      fedilink
      arrow-up
      4
      ·
      5 months ago

      Som nybliven bilägare håller jag fullkomligt med dig, majoriteten av mina resor sker med kollektivtrafik, och jag skulle aldrig komma på den helgalna idén att åka in till stan med bil.

      Jag kör en PHEV och använder bilen för att ta mig till intressanta platser att fotografera dit det är dålig täckning med kollektivtrafik.

    • shotgunpulse@lemmy.world
      link
      fedilink
      arrow-up
      1
      arrow-down
      10
      ·
      5 months ago

      Miljörörelsen ville först förbjuda förbränningsbilar så att vi ställer om till elbilar i stället. Nu duger alltså inte det heller längre? Målet verkar vara att vi är inlåsta i så små betongutrymmen som möjligt och serveras insekter och tofu av en global regering.

  • snaggen@programming.dev
    link
    fedilink
    arrow-up
    2
    ·
    edit-2
    5 months ago

    Tesla hade väl försök med batteribyte, men kunderna ville inte ha det. Vilket är förståeligt, då batteriet kostar en ansenlig summa, så om man på något sätt är ansvarig för batteriet vill man inte riskera att man byter in sitt nya fina batteri och får ett taskigt batteri tillbaka som riskerar sluta fungera på så sätt att man måste stå för det. Så för att kunder ska vilja detta, måste stationen stå för alla risker med batteriet. Tveksamt om de vill det.

    • stoy@lemmy.zipOP
      link
      fedilink
      arrow-up
      4
      ·
      5 months ago

      Njae, jag ser det typ som om när svetsaren går och köper mer gas till sin svets, han lämnar in sin gamla flaska och får ut en ny fylld och betalar bara för gasen.

      Byts batteriet ofta så slits det mindre mellan bytena, och slitningen går jämnare över alla batterier.

      Jag undrar hur Tesla tänkte sig göra batteribytet…

      Den kinesiska biltillverkaren Nio håller på att utvecka en robot som kan göra det utan att föraren stiger ut: https://www.youtube.com/watch?v=hNZy603as5w

      Jag gillar konceptet, men är väl inget megafan av kinesiska biltillverkare

      • snaggen@programming.dev
        link
        fedilink
        arrow-up
        1
        ·
        5 months ago

        Men någon måste stå för kostnaden när flaskan måste bytas. Nu kostar en flaska inte så mycket och håller länge, så avskrivningskostnaden per år blir rätt liten. Således kan de som tillhandahåller gasen lägga det på gas priset så att du som kund inte märker det. Ett Tesla batteri kostar ca 100000, det blir svårt att dölja i laddningspriset, så då blir det mycket billigare att bara ladda hemma. Men för att detta ska fungera måste någon stå för kostnaden att byta batteri när det är slut. Så, varför skulle laddstationer ta den risken, när de inte är garanterade kostnads täckning. Och om jag ska stå för kostnaden vill jag inte riskera byta in ett fräsht batteri och få Svarte Petter.

    • mindlight@lemm.ee
      link
      fedilink
      arrow-up
      2
      ·
      5 months ago

      Det där är inte grejen. Allt handlar om paketering. Folk privatleasar sin bil för att “det är så mycket enklare”. Jag har ingen aning om vad de menar för var gång jag räknat på det så är det billigare att låna till bilen. Från köp till såld bil och reglerad skuld så är det billigare.

      Så om folk gärna betalar en månadskostnad för att slippa bry sig så är det inte helt långt borta att man leasar batterierna / prenumererar på batteri som service. Väldigt få privatpersoner är oroade över gasolflaskans / kolsyrepatronens skick när de byter mot en ny.

      Batterier kan vara samma grej. Det finns klart en marknad förutsatt att infrastrukturen finns på plats och elbilen slår på riktigt.